Historian havinaa Keskiajan Turussa

Keskiajan Turku on Suomen tunnetuin historiaan keskittyvä kaupunkitapahtuma, jonka valttina on sijainti Turun historiallisessa ytimessä ja kaupungin tärkeimmissä keskiaikaisissa kohteissa. Tapahtuma kokoaa yhteen keskiajan asiantuntijat, historian elävöittäjät ja käsityöläiset 30.6.-3.7.2016.

  • Keskiajan Turku -tapahtuman ohjelma on ilmestynyt! OHJELMA
  • Jaa kokemuksesi tapahtumasta #keskiajanturku.

Keskiajan Turku koostuu viidestä erillisestä tapahtumasta:

Keskiaikaiset markkinat Vanhalla Suurtorilla

Vuonna 1509 Turussa vietetään markkinoita jännittyneissä tunnelmissa. Juuttien ryöstöretket herättävät kauhua rannikkokylissä ja itärajallakin kahinoidaan. Mitähän markkinoiden vietosta tuleekaan, kun kauppareitin varrella väijyy sen seitsemää rosvolaumaa? Kaikesta huolimatta saapuvat taas kerran torille myyjät ja ostajat, herrat ja narrit, soreat neidot ja pontevat yljät. On aika tavata tuttuja ja antaa markkinahumun viedä mennessään. Luvassa on jälleen unohtumattomat neljä päivää hauskaa, jännittävää ja yllättävää keskiaikaa!

Keskiajan Turku Aboa Vetus & Ars Novassa

Aboa Vetus & Ars Nova on historian ja nykytaiteen museo. Arkeologien esiin kaivama Aboa Vetus kutsuu löytöretkelle historiaan! Kuuden kivitalon satoja vuosia vanhat rauniot, niiden lomassa kulkeva katu sekä sadat esineet kertovat alueen menneisyydestä. Talot kuuluivat Luostarikortteliin, joka oli keskiajalla pääasiassa vauraiden kauppiaiden asuttama kaupunginosa. Museon keskiaikaan syventyviä opastuksia järjestetään markkinoiden ajan päivittäin eri kielillä.

Keskiaikaa kaiken aikaa Turun linnassa

Yli 700-vuotiaan Turun linnan historia on Suomen ja Euroopan historiaa. Linnan jykevät muurit, tornit, portit ja holvit johdattavat keskiaikaan. Kulkija pääsee näkemään Portinvartijan huoneen, Sturen kirkon ja Nunnakappelin veistoksineen, Keskiaikaisen kuninkaansalin, Kirjurintuvan ja paljon muuta. Linnan ylempien kerrosten valoisissa huoneissa katseet suuntautuvat uuteen aikaan. Esilinnan Aikamoinen aikajana! ja uusi päänäyttely antavat syventävää tietoa linnan historiasta.

Opastetuilla kierroksilla kerrotaan päivittäin linnan keskiajasta ja uuden ajan koitteesta. Ritarisalista ja työpajasta löytyy tekemistä pienille museovieraille. Tuliaiset löytyvät museokauppa Fataburista.

Keskiajan Turku Tuomiokirkossa on elämyksiä ja aitoa historiaa

Suomen ainoa keskiaikainen katedraali vie aikamatkalle aitoon keskiaikaan. Katedraalin hämyinen tunnelma, huokuva hartaus, jylhät muodot ja vanhat hienot yksityiskohdat saattelevat keskiajan tunnelmiin. Maria Eerikintytär tutustuttaa väkeä katedraalin keskiaikaan. Laulu ja vanhat soittimet luovat vanhan ajan tunnelmaa. Hetkirukouksissa, messuissa ja tapahtuman päätösvesperissä historia yhdistyy tähän päivään.Piipahdus Tuomiokirkkomuseossa etelälehterillä avaa keskiaikaa myös alttariesineistön ja puuveistosten avulla.

Tiesitkö muuten, että vuoden 1509 ryöstöretkellä tanskalainen merirosvo Otte Rud ryösti Turun tuomiokirkosta muun muassa kauniit kullatusta hopeasta turkulaisen hopeasepän taidokkaasti valmistamat ehtoollismaljan ja ehtoollisleipäastian? 1900-luvulla ne päätyivät takaisin kotiin, Tuomiokirkkomuseoon, ja ovat siellä edelleen kaiken kansan nähtävissä…

#turun tuomiokirkko

 

 

Mainokset