Det medeltida Åbo

Evenemanget Medeltida Åbo 29.6‒2.7 leder i år besökarna på en tidsresa till 1517 – året då Europa tog de första stegen på reformationsvägen. Åbo slott tar klivet till år 1530, då reformationen redan var verklighet i Åbo. En glad, ljus och spännande medeltid firar vi som vanligt på Gamla Stortorget, i Åbo domkyrka, i Åbo slott, i museerna Aboa Vetus & Ars Nova och på Domkyrkotorget i samband med Rohan Tallits tornerspel.

I år firar Medeltida Åbo Reformationens märkesår 2017 i Finland.

Medeltidsmarknaden i Gamla Stortorget

År 1509 arrangeras marknaden i Åbo med spänning i luften. Jutarnas rövartåg väcker skräck i kustbyarna och också östfronten är orolig. Vad kommer det att bli av marknaden då handelsrutten hotas av sju rövarband? Trots allt kommer försäljarna och köparna återigen till torget vid sidan av herrar och narrar, vackra jungfrur och mäktiga knektar. Det är dags att träffa bekanta och låta sig dras med i marknadsmyllret. Fyra oförglömliga dagar av rolig, spännande och överraskande medeltid utlovas!

Det medeltida Åbo i Aboa Vetus & Ars Nova

Aboa Vetus & Ars Nova är ett museum av historia och nytidskonst. Arkeologer har grävt fram Aboa Vetus, som lockar oss med på upptäcktsfärd i historien! De flera hundra år gamla ruinerna efter sex stenhus, gatan mellan dem och de hundratals föremålen vittnar om platsens förgångna. Husen hörde till Klosterkvarteret, som på medeltiden var en stadsdel där mestadels de förmögna bodde. Guidade turer med fördjupad information om medeltiden arrangeras flera gånger om dagen på olika språk under marknaden.

Medeltid hela tiden i Åbo slott

Åbo slotts historia är med sina över 700 år också en del av Finlands och Europas historia. Slottets massiva murar, torn, portar och valv leder en in i medeltiden. Besökaren får se Portvaktens kammare, Sturekyrkan och Nunnekapellet med sina skulpturer, det Medeltida kungsmaket, Skrivarstugan och mycket mera. I de ljusa salarna i slottets övre våning riktas blickarna mot den nya tiden. Utställningen Vilken tidslinje! och huvudutställningen i förborgen ger en fördjupad kunskap om slottets historia.

På de guidade visningarna berättas det om medeltiden och den grynande nya tiden. I Riddarsalen och Verkstaden finner de minsta museibesökarna något att syssla med. I museibutiken Fatabur kan man göra presentuppköp.

Medeltida Åbo i Domkyrkan

Domkyrkan bjuder på upplevelser och äkta historia. Guidningsturerna och konserterna insätter besökaren i katedralens medeltida historia. I tideböner, mässor och evenemangets avslutande vesper förenar sig historien med våra dagar.

Rohan stallet presenterar: Tornering 

Rohan stallets nya tioårs föreställning ”Tornering”. Äkta kamp, tävlande riktiga riddare… Upplev ett historiskt evenemang! 

Det medeltida Åbo är det mest kända historiska stadsevenemanget i Finland som äger rum i stadens historiska hjärta och i dess viktigaste medeltida sevärdheter.