Det medeltida Åbo

Evenemanget Medeltida Åbo 29.6‒2.7.2017 ledDE besökarna på en tidsresa till 1517. ljus och spännande medeltid firades på Gamla Stortorget, i Åbo domkyrka, i Åbo slott, i museerna Aboa Vetus & Ars Nova och på Domkyrkotorget i samband med Rohan Tallits tornerspel.

Vi tackar alla besökare och vi ses igen 28.6-1.7.2018!

Medeltidsmarknaden i Gamla Stortorget

Fyra dagar av liv och rörelse utlovas i glada återseenden, festliga ord, gräl och tvister och torgförsäljarnas handel! Du kan beundra hantverkarnas mästerprov. Familjens minsta medlemmar trivs med lekar, spel och pyssel. I Gamla Rådhusets sal förenas vetenskap, konst och mode. Musikanternas melodiska sång, stampet av gycklarnas dans och narrarnas glädje leder hela familjen mot det medeltida Åbo.

Det medeltida Åbo i Aboa Vetus & Ars Nova

Aboa Vetus & Ars Nova är ett museum av historia och nytidskonst. Arkeologer har grävt fram Aboa Vetus, som lockar oss med på upptäcktsfärd i historien! De flera hundra år gamla ruinerna efter sex stenhus, gatan mellan dem och de hundratals föremålen vittnar om platsens förgångna. Husen hörde till Klosterkvarteret, som på medeltiden var en stadsdel där mestadels de förmögna bodde. Guidade turer med fördjupad information om medeltiden arrangeras flera gånger om dagen på olika språk under marknaden.

Medeltid hela tiden i Åbo slott

Det mäktiga Åbo slott har vaktat inloppet till Aura å sedan slutet av 1200-talet. De höga gråstensmurarna har bevittnat unika ögonblick i Finland, Sveriges och de nordiska ländernas historia. Låt de stämningsfulla medeltida rummen, de storslagna renässanssalarna och den spännande arkitekturen förvåna och inspirera dig. Utställningarna berättar om slottets historia och under visningarna blir du bekant med personerna och berättelserna på slottet.

Medeltida Åbo i Domkyrkan

Upplev den tidiga reformationen i Åbo domkyrka. Bekanta dig med reformatorn Mikael Agricolas liv och texter. Låt sång, klavikord och keltisk harpa skapa en 1500-talsstämning – och delta i allsång i den sjungande reformationen. Upplev traditioner som inte bröts av reformationen i mässa och tidegärd. Dyk in i katedralens liv just i året 1517.

Rohan stallet presenterar: Tornering 

Rohan stallets nya tioårs föreställning ”Tornering”. Äkta kamp, tävlande riktiga riddare… Upplev ett historiskt evenemang! 

Det medeltida Åbo är det mest kända historiska stadsevenemanget i Finland som äger rum i stadens historiska hjärta och i dess viktigaste medeltida sevärdheter.

 

Mainokset